balkonada adventi kalendárium 2016

A tavalyi nagy siker után ismét készítettem egy adventi kalendáriumot 24 zárt ablakkal. Minden ablak tartogat egy kis előre bekészített meglepetést, egy írást, egy videót vagy egy üzenetet. Igazi adventi kalendáriumhoz híven az ablakok előre nem nyithatók, az elsőt december 1-én tudod kitárni, az utolsó pedig december 24-én fedi fel titkát.  

Te is szeretnél egy hasonló adventi kalendáriumot készíteni? Kattints ide: 

http://viragutazo.hu/keszits-adventi-kalendariumot-az-oldaladra/

Örömteli készülődést és ablak nyitogatást kívánok mind a 24 napra!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Négymagvas keksz: karácsonyi ajándéknak is kitűnő

Így kezeld a földlabdás fenyőt!

Vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő?

0 Tovább

Keressük az ország legszebb kültéri adventi dekorációját

Az advent az év leghangulatosabb időszaka. A közterületi csupa fény és csupa pompa egy ideje már nem csak a nagyvárosokban élők kiváltsága. Apró falvak, pár száz lelkes települések főterein is egyre gyakrabban csodálhatunk meg ünnepváró dekorációkat. Arra gondoltam keressük meg együtt a legszebbet!

Keressük tehát az ország legszebb köztéri adventi koszorúját pontosabban adventi dekorációját. Sőt citrom díjra is lehet pályázni, ha valamelyik településen olyan adventi koszorút állítottak fel, ami kiveri a biztosítékot.

A verseny menete

Első körben emailben küldött fotókkal (maximum 3) lehet nevezni az adventi koszorúkat, majd a második körben közönség szavazással dől el, melyik település adventi koszorúja viselheti a legszebb adventi koszorú címet. 

Nevezési határidő: 2016. december 4. éjfél

Szavazási időszak: 2016. december 5-december 11 éjfél

Hogy lehet köztéri adventi koszorút nevezni?

Adventi koszorút és minden egyéb köztéri adventi dekorációt (betlehem, karácsonyfa,stb) a nagyjuco@viragutazo.hu címre küldött emailben lehet nevezni a versenybe. Adventi koszorút bárki benevezhet, akár a készítője, akár bárki más. A fotókra vonatkozóan sincs kikötés, amatőr és profi fotósok munkáit egyaránt szívesen látom.

A nevezéshez kérem megadni:

  • fotó az adventi koszorúról, egy elégséges, de egy koszorúról maximum három küldhető be,
  • adventi koszorú helye (település neve, közterület neve),
  • legszebb koszorú címre vagy citrom díjra szól-e a nevezés.

Kiegészítő információk, amik nem szükségesek a nevezéshez, de szívesen veszem: 

  • rövid leírás (miért tetszik, mik vannak rajta, stb)
  • a koszorú készítője,
  • koszorú méretei (átmérő, magasság)
  • bármi, amit fontosnak tartasz a szavazás szempontjából, lehet pl. egy link, ahol további fotók találhatók.

A nevezést 2016. december 4-ig küldd el az alábbi email címre:

nagyjuco@viragutazo.hu

A beérkezett nevezéseket 24 órán belül visszaigazolom. Kérem, ha nem érkezik meg a nevezés visszaigazolása, vagy kézbesíthetetlen üzenettel visszapattan a levél, jelezzenek a nagyjucoka@gmail.com címen. 

Nevezz és találjuk meg együtt az ország legszebb adventi koszorúját! 

Forrás

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Adventi koszorúk az ország közterein 2015

» Már készül Európa legnagyobb betleheme a somogyi faluban

» Adomány karácsonyfa az Erzsébet téren 2014

0 Tovább

Ezektől a mérgező növényektől óvd gyermeked

Egy kis gyermek érkezése sok mindent felbolygat a családban. Nincs több konyhapulton felejtett kenyérvágókés, törékeny üvegtál a dohányzóasztalon, szanaszét heverő kábelek a nappaliban. Kisgyerekes szülőként a hanyagság már nem fér bele, hiszen a lakásunk berendezése potenciális veszélyforrás a baba számára. Külön figyelmet érdemelnek a mérgező szobanövények kóstolásra csábító színes leveleikkel, virágaikkal.

A most hétvégi BabaMama és KidExpo stábjának a kicsik biztonsága a legfontosabb, ezért összeszedték a háztartásokban leggyakrabban előforduló példányokat, hogy segítsenek elkerülni a bajt. Ha pedig elismert szakértőktől szeretnél informálódni a gyermekvállalás kihívásairól, gyere el most hétvégén az ősz legnagyobb családi rendezvényére!

Angyaltrombita

Hatalmas, lecsüngő tölcsérszerű virágai miatt népszerű kerti növény az angyaltrombita, ami Dél-Amerikából származik, és meglepő módon a burgonyafélék családjába tartozik. Ennek ellenére nem szabad fogyasztani belőle, mivel minden része erősen mérgező, görcsöket, eszméletvesztést, amnéziát, hallucinációkat okoz.

Borostyán

Az örökzöld borostyán levelei árnyékos kertek díszeként szolgálnak, kerítéseket, kopár falakat zöldítenek meg. Bár sok madárnak jelentenek értékes táplálékot az ínséges téli időszakban, jó tudni, hogy a levelei és a télen termő színes bogyói az ember számára mérgezőek, Mivel termése keserű, nem valószínű, hogy rákapnak a gyerekek, de jobb félni, mint megijedni. Nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, bénulást és akár halált is okozhat.

Buzogányvirág (Diffenbachia)

Érdekes mintázatú nagy zöld levelei sok lakást díszítenek, de kevesen tudják, hogy minden része mérgező. Ha véletlen fogyaszt belőle valaki, égő érzést okoz a torokban, és nyelési nehézség, beszédképtelenség is kialakulhat, szembe kerülve pedig kötőhártya-gyulladást okoz.

Ciklámen

Régóta az egyik legkedveltebb szobanövény, amit decembertől májusig nyíló színes virágai miatt kedvelünk. Nem csoda tehát, ha a ciklámen a kisgyerekeket is vonzza. Szerencsére a virág és a szár csak enyhén mérgező, hányást, hasmenést okoz. A földalatti gumó ezzel szemben veszélyesebb, nagyobb mennyiség akár légzési nehézséget és átmeneti bénulást is okozhat.

Jácint

A bódító illatú jázmin kedvelt hagymás növény, aminek színes virágaiban ilyenkor télen is gyönyörködhetünk a szobában. De vigyázzunk, a szépség csak a felszín! A növény minden része olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek a bőrrel érintkezve irritációt, lenyelve pedig gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

Könnyezőpálma (Filodendron)

Különleges formájú, látványos levelei régebben a lakások gyakori növényei voltak, és manapság kezd újra divatba jönni. Könnyen kezelhető, kisgyerekes háztartásban mégis érdemes óvatosan eljárni a filodendron néven is ismert szobanövénnyel. Legveszélyesebb része a szerteágazó léggyökere, ami már érintésre bőrirritációt okozhat, lenyelve pedig égő érzést, nyelési nehézséget, beszédképtelenséget, fulladást.

Kroton (Csodacserje)

Piros, sárga, zöld és bordó színben pompázó levelei miatt kedvelt trópusi cserje a kroton, ami a kutyatejfélék családjába tartozik. Tejnedve mérgező, ha a bőrre kerül, azonnal le kell mosni, lenyelve erős hányást, hasmenést okozhat.

Legénypálma

Az utóbbi években az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé tornázta fel magát, lépten-nyomon ezt ajánlják kezdő szobakertészeknek, mivel még azt is jól tűri, ha néha elfelejtik meglocsolni. Zámiának, ZZ pálmának és legényvirágnak is nevezik, de kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

Leander

A muskátli mellett az egyik legnépszerűbb kerti növény sűrűn hajtó rózsaszín vagy fehér virágainak köszönhetően. Viszont mivel minden része erősen mérgező, kisgyerekek mellett elővigyázatosságot igényel. A hányás és hasmenés mellett fejfájást és keringési zavarokat okoz.

Mikulásvirág

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, de ez a gyakori növény kellemetlen meglepetéseket is okozhat. Tejnedve mérgező, ezért a növény minden része ártalmas lehet, ha a bőrrel érintkezik, irritációt okoz, ha lenyeljük, hányást és hasmenést.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Ha mégis megtörtént a baj, azonnal vigyük orvoshoz a gyereket vagy hívjunk mentőt! Vegyünk magunkhoz egy darabot az elrágcsált növényből az azonosítás érdekében, és jegyezzük fel, hogy mikor fogyaszthatott belőle a kicsi. Amíg nem látta orvos, legfeljebb vizet adjunk neki, hiszen nem tudhatjuk, mivel teszünk rosszabbat. A tej például éppen hogy segíti a méreganyagok felszívódását.

A védekezés mellett fontos a megelőzés. Ha az egyik kedvenc növényünk szerepel a fenti listában, nem kell örökre lemondanunk róla. Elég, ha olyan helyre tesszük, ahol a kisgyerekek nem érhetik el, vagy néhány évre egy ismerőshöz költöztetjük.

Lennne még kérdésed? Menj el november 18-19-20-án a BabaMama és KidExpóra, és tedd fel őket személyesen a téma szakértőinek. 200 kiállító, ingyenes tanácsadások és értékes nyeremények várnak a Budapest Sportarénában. Megéri előre online regisztrálni a rendezvény nyereményjátékára, amin értékes ajándékok találnak gazdára.

Részletek és regisztráció: www.babamamaexpo.huwww.kidexpo.hu

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ Kertészkedjünk gyerekekkel!

✿ Így hozz létre gyermekbarát balkont!

✿ Tüneményes tündérkert a balkonra

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

0 Tovább

Nyerj belépőjegyet a jubileumi orchidea kiállításra

Különleges kiállításra csábít a Magyar Orchidea Társaság. Az idén 25 éves szakmai közösség terjeszti az orchideák termesztésének kultúráját hazánkban. Megannyi varázslatos kiállítás keretében mutatták már be ezeket a lenyűgöző növényeket a magyar közönség számára. Most páros belépőt nyerhetsz a jövő heti nagyszabású rendezvényre! 

A társaság 1979-ben alakult, ugyanebben az évben meg is nyílt az első orchidea kiállítás, amely először tárta az érdeklődők szeme elé a hazai orchidea-gyűjtők büszkeségeit.

A magyar közönség pedig készen állt a varázslatos növénycsoport fogadására. A második kiállításra már az Állatkert Pálmaházában került sor, 1980-ban. Ezt több mint húszezer látogató tekintette meg - és ezzel el is indult a magyarországi "orchidea forradalom".
Elkezdődött a tudományos kutatás, a hazai orchideafajok élőhelyeinek feltérképezése, és az ELTE Füvészkertben megkezdődött az orchidea magok steril csíráztatása laboratóriumi körülmények között.
Az éves kiállítások pedig - az egyre több hobbigyűjtő és a színes hazai orchidea-színtérnek köszönhetően - egyre gazdagabb növényanyagot mutattak be, 2000-től kezdődően már a Vajdahunyadvárban, évente kétszer. 
A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel ismét a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gyönyörű épületegyüttesében, a városligeti Vajdahunyadvárban rendezi meg színpompás orchidea- és bromélia kiállítását, amelyen idén is büszkén mutatja be a Phalaenopsisok, Cymbidiumok, Oncidiumok, Dendrobiumok és számos más orchideanemzetség színes kavalkádját. 
A kiállítás nemzetközi vendégei a Német- és a Lengyel Orchidea Társaság tagjai lesznek - akik gyűjteményeik büszkeségeivel érkeznek a városligeti seregszemlére.
Ez alkalommal a kiállítás időtartama is egy nappal hosszabb lesz, november 10-től 13-ig (csütörtöktől vasárnap estig) várja az érdeklődőket az Orchidea- és Bromélia Kiállítás a Vajdahunyadvárban.
A kiállítás mellett természetesen ezúttal is lesz vásár. A Múzeum földszintjén sok hazai és külföldi orchidea- és szobanövény kertészet várja azokat, akik becsempésznének otthonukba egy cserépnyi Tajvant, Hollandiát vagy Olaszországot - egy tő orchidea formájában.

A kiállítás időpontja: 2016. november 10-13.
Nyitva tartás: minden nap 10-től 18 óráig
Jegyek elővételben is kaphatók a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár pénztáránál.
Bővebb információért keresse fel honlapunkat:

Válaszolj és nyerd meg az 5 darab párosbelépő egyikét!

A nyerteseket november 8-án a megadott email címen értesítem, ezért kérlek jól add meg!

0 Tovább

Zöldülj velem!

Nagy Jucó - Virágutazó, a virágos vállalkozások marketingese A blogon Nagy Jucó hobbi kertészeknek és erkélyszépítőknek szóló virágos, környezettudatos gondolatait, tippjeit és ötleteit olvashatod.
Jó böngészést és vidám színpompát kívánok minden balkonra, teraszra, erkélyre, loggiara, franciaerkélyre és kiskertbe!
Nagy Jucó, a virágfelelős

Kattints, ha többet szeretnél tudni rólam!

Ez van

Utolsó kommentek

Követők

Nagy Jucó