Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Balkonada 2017 naptár ingyenes letöltéssel

Megérkezett! Ingyen letölthető a Balkonada blog 2017-es virágos naptára. 

A naptárba került fotókat a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport tagja készítették és a sok gyönyörű fényképek közül a csoport tagjai választották ki a végső nyerteseket. Volt olyan olvasó, akinek akár minden hónapra lett volna nyertes fotója, de a válogatásnál fontos szempont volt, hogy minél több olvasó fotója bekerülhessen, ezért minden olvasó csak egy fotóval képviseltetheti magát.

A Balkonada 2017-es naptárban minden hónapnak egy A4-es méretű lapja van. A lap felső részén a hónap legszebb olvasó fotója található, alatta pedig a névnapokat is tartlamazó naptár rész foglal helyet.

A naptár letöltéséhez add meg a neved és a email címed, majd az űrlap elküldése után megtalálod azt a linket, ahonnan letöltetheted és/vagy kinyomtathatod a naptárt.

Ha szeretnéd, ha jövőre a te fotód is ott díszelegjen a Balkonda 2018-as naptárban, gyere és csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoporthoz.

Boldog új évet és virágos napokat kívánok 2017-re!

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ 12 hónap a balkonon ingyenes könyvecske letöltése

✿ Ahogy mi készítjük - ingyenes receptkönyv

✿ Legszebb szerelmes virágok

0 Tovább

Boldog karácsonyt!

Szilágyi Domokos: Karácsony

 

A puha hóban, csillagokban,

az ünnepi foszlós kalácson

láthatatlanul ott a jel,

hogy itt van újra a karácsony.

 

Mint szomjazónak a pohár víz,

úgy kell mindig e kis melegség,

hisz arra született az ember,

hogy szeressen és szeressék.

 

S hogy ne a hóban, csillagokban,

ne ünnepi foszlós kalácson,

ne díszített fákon, hanem

a szívekben legyen karácsony.

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ Ezekkel a növényekkel dobhatod fel a karácsonyi hangulatot

✿ Boldog karácsonyt!

✿ Karácsonyi ajándék videó

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

balkonada adventi kalendárium 2016

A tavalyi nagy siker után ismét készítettem egy adventi kalendáriumot 24 zárt ablakkal. Minden ablak tartogat egy kis előre bekészített meglepetést, egy írást, egy videót vagy egy üzenetet. Igazi adventi kalendáriumhoz híven az ablakok előre nem nyithatók, az elsőt december 1-én tudod kitárni, az utolsó pedig december 24-én fedi fel titkát.  

Te is szeretnél egy hasonló adventi kalendáriumot készíteni? Kattints ide: 

http://viragutazo.hu/keszits-adventi-kalendariumot-az-oldaladra/

Örömteli készülődést és ablak nyitogatást kívánok mind a 24 napra!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Négymagvas keksz: karácsonyi ajándéknak is kitűnő

Így kezeld a földlabdás fenyőt!

Vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő?

0 Tovább

Keressük az ország legszebb kültéri adventi dekorációját

Az advent az év leghangulatosabb időszaka. A közterületi csupa fény és csupa pompa egy ideje már nem csak a nagyvárosokban élők kiváltsága. Apró falvak, pár száz lelkes települések főterein is egyre gyakrabban csodálhatunk meg ünnepváró dekorációkat. Arra gondoltam keressük meg együtt a legszebbet!

Keressük tehát az ország legszebb köztéri adventi koszorúját pontosabban adventi dekorációját. Sőt citrom díjra is lehet pályázni, ha valamelyik településen olyan adventi koszorút állítottak fel, ami kiveri a biztosítékot.

A verseny menete

Első körben emailben küldött fotókkal (maximum 3) lehet nevezni az adventi koszorúkat, majd a második körben közönség szavazással dől el, melyik település adventi koszorúja viselheti a legszebb adventi koszorú címet. 

Nevezési határidő: 2016. december 4. éjfél

Szavazási időszak: 2016. december 5-december 11 éjfél

Hogy lehet köztéri adventi koszorút nevezni?

Adventi koszorút és minden egyéb köztéri adventi dekorációt (betlehem, karácsonyfa,stb) a nagyjuco@viragutazo.hu címre küldött emailben lehet nevezni a versenybe. Adventi koszorút bárki benevezhet, akár a készítője, akár bárki más. A fotókra vonatkozóan sincs kikötés, amatőr és profi fotósok munkáit egyaránt szívesen látom.

A nevezéshez kérem megadni:

  • fotó az adventi koszorúról, egy elégséges, de egy koszorúról maximum három küldhető be,
  • adventi koszorú helye (település neve, közterület neve),
  • legszebb koszorú címre vagy citrom díjra szól-e a nevezés.

Kiegészítő információk, amik nem szükségesek a nevezéshez, de szívesen veszem: 

  • rövid leírás (miért tetszik, mik vannak rajta, stb)
  • a koszorú készítője,
  • koszorú méretei (átmérő, magasság)
  • bármi, amit fontosnak tartasz a szavazás szempontjából, lehet pl. egy link, ahol további fotók találhatók.

A nevezést 2016. december 4-ig küldd el az alábbi email címre:

nagyjuco@viragutazo.hu

A beérkezett nevezéseket 24 órán belül visszaigazolom. Kérem, ha nem érkezik meg a nevezés visszaigazolása, vagy kézbesíthetetlen üzenettel visszapattan a levél, jelezzenek a nagyjucoka@gmail.com címen. 

Nevezz és találjuk meg együtt az ország legszebb adventi koszorúját! 

Forrás

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Adventi koszorúk az ország közterein 2015

» Már készül Európa legnagyobb betleheme a somogyi faluban

» Adomány karácsonyfa az Erzsébet téren 2014

0 Tovább

Ezektől a mérgező növényektől óvd gyermeked

Egy kis gyermek érkezése sok mindent felbolygat a családban. Nincs több konyhapulton felejtett kenyérvágókés, törékeny üvegtál a dohányzóasztalon, szanaszét heverő kábelek a nappaliban. Kisgyerekes szülőként a hanyagság már nem fér bele, hiszen a lakásunk berendezése potenciális veszélyforrás a baba számára. Külön figyelmet érdemelnek a mérgező szobanövények kóstolásra csábító színes leveleikkel, virágaikkal.

A most hétvégi BabaMama és KidExpo stábjának a kicsik biztonsága a legfontosabb, ezért összeszedték a háztartásokban leggyakrabban előforduló példányokat, hogy segítsenek elkerülni a bajt. Ha pedig elismert szakértőktől szeretnél informálódni a gyermekvállalás kihívásairól, gyere el most hétvégén az ősz legnagyobb családi rendezvényére!

Angyaltrombita

Hatalmas, lecsüngő tölcsérszerű virágai miatt népszerű kerti növény az angyaltrombita, ami Dél-Amerikából származik, és meglepő módon a burgonyafélék családjába tartozik. Ennek ellenére nem szabad fogyasztani belőle, mivel minden része erősen mérgező, görcsöket, eszméletvesztést, amnéziát, hallucinációkat okoz.

Borostyán

Az örökzöld borostyán levelei árnyékos kertek díszeként szolgálnak, kerítéseket, kopár falakat zöldítenek meg. Bár sok madárnak jelentenek értékes táplálékot az ínséges téli időszakban, jó tudni, hogy a levelei és a télen termő színes bogyói az ember számára mérgezőek, Mivel termése keserű, nem valószínű, hogy rákapnak a gyerekek, de jobb félni, mint megijedni. Nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, bénulást és akár halált is okozhat.

Buzogányvirág (Diffenbachia)

Érdekes mintázatú nagy zöld levelei sok lakást díszítenek, de kevesen tudják, hogy minden része mérgező. Ha véletlen fogyaszt belőle valaki, égő érzést okoz a torokban, és nyelési nehézség, beszédképtelenség is kialakulhat, szembe kerülve pedig kötőhártya-gyulladást okoz.

Ciklámen

Régóta az egyik legkedveltebb szobanövény, amit decembertől májusig nyíló színes virágai miatt kedvelünk. Nem csoda tehát, ha a ciklámen a kisgyerekeket is vonzza. Szerencsére a virág és a szár csak enyhén mérgező, hányást, hasmenést okoz. A földalatti gumó ezzel szemben veszélyesebb, nagyobb mennyiség akár légzési nehézséget és átmeneti bénulást is okozhat.

Jácint

A bódító illatú jázmin kedvelt hagymás növény, aminek színes virágaiban ilyenkor télen is gyönyörködhetünk a szobában. De vigyázzunk, a szépség csak a felszín! A növény minden része olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek a bőrrel érintkezve irritációt, lenyelve pedig gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

Könnyezőpálma (Filodendron)

Különleges formájú, látványos levelei régebben a lakások gyakori növényei voltak, és manapság kezd újra divatba jönni. Könnyen kezelhető, kisgyerekes háztartásban mégis érdemes óvatosan eljárni a filodendron néven is ismert szobanövénnyel. Legveszélyesebb része a szerteágazó léggyökere, ami már érintésre bőrirritációt okozhat, lenyelve pedig égő érzést, nyelési nehézséget, beszédképtelenséget, fulladást.

Kroton (Csodacserje)

Piros, sárga, zöld és bordó színben pompázó levelei miatt kedvelt trópusi cserje a kroton, ami a kutyatejfélék családjába tartozik. Tejnedve mérgező, ha a bőrre kerül, azonnal le kell mosni, lenyelve erős hányást, hasmenést okozhat.

Legénypálma

Az utóbbi években az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé tornázta fel magát, lépten-nyomon ezt ajánlják kezdő szobakertészeknek, mivel még azt is jól tűri, ha néha elfelejtik meglocsolni. Zámiának, ZZ pálmának és legényvirágnak is nevezik, de kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

Leander

A muskátli mellett az egyik legnépszerűbb kerti növény sűrűn hajtó rózsaszín vagy fehér virágainak köszönhetően. Viszont mivel minden része erősen mérgező, kisgyerekek mellett elővigyázatosságot igényel. A hányás és hasmenés mellett fejfájást és keringési zavarokat okoz.

Mikulásvirág

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, de ez a gyakori növény kellemetlen meglepetéseket is okozhat. Tejnedve mérgező, ezért a növény minden része ártalmas lehet, ha a bőrrel érintkezik, irritációt okoz, ha lenyeljük, hányást és hasmenést.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Ha mégis megtörtént a baj, azonnal vigyük orvoshoz a gyereket vagy hívjunk mentőt! Vegyünk magunkhoz egy darabot az elrágcsált növényből az azonosítás érdekében, és jegyezzük fel, hogy mikor fogyaszthatott belőle a kicsi. Amíg nem látta orvos, legfeljebb vizet adjunk neki, hiszen nem tudhatjuk, mivel teszünk rosszabbat. A tej például éppen hogy segíti a méreganyagok felszívódását.

A védekezés mellett fontos a megelőzés. Ha az egyik kedvenc növényünk szerepel a fenti listában, nem kell örökre lemondanunk róla. Elég, ha olyan helyre tesszük, ahol a kisgyerekek nem érhetik el, vagy néhány évre egy ismerőshöz költöztetjük.

Lennne még kérdésed? Menj el november 18-19-20-án a BabaMama és KidExpóra, és tedd fel őket személyesen a téma szakértőinek. 200 kiállító, ingyenes tanácsadások és értékes nyeremények várnak a Budapest Sportarénában. Megéri előre online regisztrálni a rendezvény nyereményjátékára, amin értékes ajándékok találnak gazdára.

Részletek és regisztráció: www.babamamaexpo.huwww.kidexpo.hu

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ Kertészkedjünk gyerekekkel!

✿ Így hozz létre gyermekbarát balkont!

✿ Tüneményes tündérkert a balkonra

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

0 Tovább

Nyerj belépőjegyet a jubileumi orchidea kiállításra

Különleges kiállításra csábít a Magyar Orchidea Társaság. Az idén 25 éves szakmai közösség terjeszti az orchideák termesztésének kultúráját hazánkban. Megannyi varázslatos kiállítás keretében mutatták már be ezeket a lenyűgöző növényeket a magyar közönség számára. Most páros belépőt nyerhetsz a jövő heti nagyszabású rendezvényre! 

A társaság 1979-ben alakult, ugyanebben az évben meg is nyílt az első orchidea kiállítás, amely először tárta az érdeklődők szeme elé a hazai orchidea-gyűjtők büszkeségeit.

A magyar közönség pedig készen állt a varázslatos növénycsoport fogadására. A második kiállításra már az Állatkert Pálmaházában került sor, 1980-ban. Ezt több mint húszezer látogató tekintette meg - és ezzel el is indult a magyarországi "orchidea forradalom".
Elkezdődött a tudományos kutatás, a hazai orchideafajok élőhelyeinek feltérképezése, és az ELTE Füvészkertben megkezdődött az orchidea magok steril csíráztatása laboratóriumi körülmények között.
Az éves kiállítások pedig - az egyre több hobbigyűjtő és a színes hazai orchidea-színtérnek köszönhetően - egyre gazdagabb növényanyagot mutattak be, 2000-től kezdődően már a Vajdahunyadvárban, évente kétszer. 
A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel ismét a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gyönyörű épületegyüttesében, a városligeti Vajdahunyadvárban rendezi meg színpompás orchidea- és bromélia kiállítását, amelyen idén is büszkén mutatja be a Phalaenopsisok, Cymbidiumok, Oncidiumok, Dendrobiumok és számos más orchideanemzetség színes kavalkádját. 
A kiállítás nemzetközi vendégei a Német- és a Lengyel Orchidea Társaság tagjai lesznek - akik gyűjteményeik büszkeségeivel érkeznek a városligeti seregszemlére.
Ez alkalommal a kiállítás időtartama is egy nappal hosszabb lesz, november 10-től 13-ig (csütörtöktől vasárnap estig) várja az érdeklődőket az Orchidea- és Bromélia Kiállítás a Vajdahunyadvárban.
A kiállítás mellett természetesen ezúttal is lesz vásár. A Múzeum földszintjén sok hazai és külföldi orchidea- és szobanövény kertészet várja azokat, akik becsempésznének otthonukba egy cserépnyi Tajvant, Hollandiát vagy Olaszországot - egy tő orchidea formájában.

A kiállítás időpontja: 2016. november 10-13.
Nyitva tartás: minden nap 10-től 18 óráig
Jegyek elővételben is kaphatók a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár pénztáránál.
Bővebb információért keresse fel honlapunkat:

Válaszolj és nyerd meg az 5 darab párosbelépő egyikét!

A nyerteseket november 8-án a megadott email címen értesítem, ezért kérlek jól add meg!

0 Tovább

Tudsz mindent az orchideákról? - kvíz

Mindent tudsz az orchideákról? Teszteld tudásod!

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ 10+1 meglepő tény az orchideákról

✿ Így gondozd a lepkeorchideát!

✿ Orchidea gondozás kulisszatitkai

0 Tovább

Vár az Őszi Kertészeti Napok!

A most már a Szent István Egytemhez tartozó, volt Corvinus Kertészettudományi Kar szakmai szervezetek támogatásával és közreműködésével 2016. október 14-16. között már 21. alkalommal szervezi meg az Őszi Kertészeti Napokat. A Budai Arborétum területén megrendezett kiállításhoz vásár is kapcsolódik, ahol a legnépszerűbb virágok mellett növény ritkaságokat is beszerezhetünk.

A rendezvény egyik célja az ősz gazdagságának, szépségeinek kötészeti bemutatója. A kiállításnak minden évben az egyik legnépszerűbb része a fiatal virágkötők versenye, illetve szombaton és vasárnap az elkészült versenyművek bemutatása. A középiskolák és az egyetemek virágkötészetet tanuló diákjai több témakörben mérik össze tudásukat, a térdekorációk elkészítése mellett bemutatják, milyen szép tud lenni egy feldíszített asztal, ezenkívül kegyeleti virágkötészeti tudásukat is megcsillogtatják.

Az Őszi Kertészeti Napokon az idén először bármelyik általános vagy középiskolás diák is kiállíthatja saját készítésű 

őszi hangulatú „virágos-terméses” készítményét,
őszi levélszíneződés témájú színes rajzát,
őszi kert témájú színes rajzát.
 

Látnivalók

  • virágkötészeti bemutatók és kiállítás (szombaton és vasárnap)
  • dísznövény újdonságok bemutatója
  • kertművészeti alkotások
  • „virágos” ipar-, képző- és népművészeti alkotások
  • virágdíszes ruhák bemutatója
  • általános iskolások „virágalkotásai”
  • arborétumi séták
  • gombakiállítás és gombaszakértői szaktanácsadás
  • bonsaikiállítás (péntektől) és -nevelési bemutató (vasárnap)
  • kerti és szobai dísznövények vására
  • árvácska- és krizantémvásár
  • évelő virágok, virághagymák, díszfák és díszcserjék (közöttük fenyők), kerti kellékek vására
  • ingyenes növényvédelmi szaktanácsadás

Programok


Október 14. (péntek)

10:00 A Virágkötészeti Verseny megkezdése
10:30 Séta a Budai Arborétumban
14:00 Szakmai továbbképző tanácskozás és bemutató
15:00 Séta a Budai Arborétumban

Október 15. (szombat)

11:00 Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás
14:00 Divatbemutató – virágdíszes ruhákkal
15:00 Séta a Budai Arborétumban
16:00 Virágkötészeti bemutató – asztaldíszek
16:30 Az Egyetemi Énekkar műsora

Október 16. (vasárnap)

10:30 Virágkötészeti bemutató – kegyeleti kötészet
11:30 Séta a Budai Arborétumban
12:30 Virágkezelési bemutató
13:30 Séta a Budai Arborétumban
14:30 Bonsaialakítási bemutató
15:30 Hallgatók és iskolások „virágos” alkotásainak
és kertbarátköri kiállítók jutalmazása
16:00 Virágkötészeti bemutató – adventi és
karácsonyi ünnepi készítmények

Belépőjegyek:

Teljes árú jegy: 700 Ft/fő
Diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak: 350 Ft/fő
(Igazolvány szükséges!)
6 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes
Csoportoknak (10 fő felett): 350 Ft/fő

A belépőjegyek ára levásárolható az ország valamennyi Oázis Kertészetében!

További informáziók az Egyetem honlapján:

http://disznoveny.kertk.szie.hu/nagyvilag/oszi-kerteszeti-napok

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ Mutasd meg alkotásod az Őszi Kertészeti Napokon!

✿ Ősz a Budai Arborétumban 

✿ Őszi Kertészeti Napok 2015

0 Tovább

Hozz egy növényt, vigyél haza kettőt!

Olvasói kérésre október 16-án megtartjuk az első blog találkozónkat. A növény cserével egybekötött találkozó ingyenes és bárki részt vehet rajta.

Balkonada blog

A Burjánzó balkonok és kertek csoportban (https://www.facebook.com/groups/balkonada/) felmerült, hogy jó lenne egy növény csere-berével egybekötött találkozót tartani. 
Kapóra jött, hogy a kiskertpiac szervezője Farkas Andrea felajánlotta, hogy találkozzunk náluk a legközelebbi rendezvényükön, október 16-án. 
A helyszín, az Anker’t (Budapest, Paulay Ede utca 33, az Újszínház mellett) igazán elbűvölő, nagyon hangulatos. Balkonada blog

Balkonada blog

Jó megközelíthetősége és a számunkra biztosított külön terem ideálisá teszi arra, hogy megismerjük egymást és növényeket, tapasztalatokat cseréljünk. A teremben lesznek székek, így kedvünkre csere-berélhetünk, pihenhetünk, cseveghetünk, kinek mi tetszik. 

Az ingyenes találkozó nincs semmilyen feltételhez kötve, szívesen látunk akkor is, ha nincs csere növényed. 

A piac 10 és 16 között tart nyitva. Lesz itt minden, mint egy rendes piacon. Előadást lehet meghallgatni az ehető virágokról és aki megéhezik, bográcsban főtt csilis babot is falatozhat.

A helyszín megközelítése egyszerű, vidékről érkezők bármely pályaudvarról eljuthatnak metróval a Deák térig, ott a kis földalattira szállva pedig az Operaházig. Az átszálláskor nem kell új jegyet lyukasztani.

Az Operaházzal szembeni oldalon az első kis utcán lehet eljutni a Paulay Ede utcába és már ott is a Kiskertpiac. Az udvaron belül pedig egyenesen kell menni és túlvégén jobbra a DISCO feliratú terem lesz a miénk.

Jó megközelíthetősége és a számunkra biztosított külön terem ideálisá teszi arra, hogy megismerjük egymást és növényeket, tapasztalatokat cseréljünk. A teremben lesznek székek, így kedvünkre csere-berélhetünk, pihenhetünk, cseveghetünk, kinek mi tetszik. 

Az ingyenes találkozó nincs semmilyen feltételhez kötve, szívesen látunk akkor is, ha nincs csere növényed. 

Jegyezd be a naptárba az október 16-t és gyere a családdal, gyerekekkel, kutyával (jól olvasod, ide azt is lehet hozni!), hogy megismerkedhess a többi lelkes balkonkertésszel.

Tedd fel kérdéseid és hamarosan itt a blogban válaszolok rájuk.

Csatlakozz a találkozó Facebook eseményéhez és biztos nem maradsz le semmi fontos információról:

Balkonada blog olvasóinak őszi találkozója

0 Tovább

Ezerszínű ősz

Sokan az elmúlással társítják az őszt, de szerintem az egyik legcsodálatosabb évszakunk. A szeptember 23-tól kezdődő időszakban elsárgulnak, elvörösödnek a fák levelei és lehullás előtt még gyönyörű színpompába borítják a természetet. A későn érő növények még meghozák gyümölcseiket és elkezdődhet raktározásuk.

Érdemes kihasználni a jó időt, nyitott szemmel járva a természetben sok csodára lelhetünk, amik testi és lelki egészségünk megőrzéséről gondoskodhatnak. 

szépség ősz

szépség ősz

szépség ősz

A kertek, erkélyek is benépesültek az ősz színeivel.

szépség ősz

szépség ősz
Fotó: Sinka Erika

szépség ősz
Fotó: Pintér Márta

szépség ősz
Fotó: Strégerné Keller Violetta

Az őszi dekorációk színvilága utánozhatatlan.

szépség ősz

szépség ősz

szépség ősz

szépség ősz

Kell ennél több bizonyíték?

Mozduljunk ki, szippantsuk magukba a jó levegőt és raktározzuk el jó mélyen emlékeinkben a napfényes napok kellemes hangulatát. Jól fog jönni, ha a hideg, borongós napokon előcsalogatjuk!

További cikkek hasonló témában:

Vadregényes kert a lakótelepen

Őszi lakásdíszek házilag

Ingyenesen látogatható arborétum Buda szívében

0 Tovább

Csodás fotók a kaktusz kiállításról

Balkonada.cafebog.hu oldalon meghirdetett, kaktusz kiállítás belépőkért folyó játék egyik nyertese Csizmásné Varga Judit lett. Párosbelépőjével ingyenesen vehetett részt a kaktusz kiállításon, ahol csodálatos fotókat készített.  Csodáld meg Te is a szúrós szépségeket.

További cikkek hasonló témában:

✿ Kaktusz ritkaságok és pozsgás csodák kiállítása

✿ Botanikus kert pazar kilátással a francia Riviérán

✿ Kaktuszok gondozása

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Újra lesz Virágot egy mosolyért! nap 

A tavalyi év után 2016. június 28-án ismét indulhat a virágcsokorvadászat. Szerte az országban virágcsokok ezrei várnak megtalálásra és új gazdájukra, hogy aztán egy mosoly kíséretében egy fényképen visszajussanak készítőjükhöz. 

2016. június 28-án mosolyra és befogadásra váró virágcsokrok lepik el az országot. A hazai virágkötők – a tavalyi nagy siker után - ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak. Az apró figyelmességgel arra kívánnak rávilágítani, hogy a virágok fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Szépségükkel, bájukkal elkísérnek bennünket a bölcsőtől a sírig, részesei legnagyobb örömeinknek és bánatainknak. Boldogságot, enyhet hoznak, elviselhetőbbé teszik a legnehezebb napokat is.

Az ország bármely szegletében járva mosolyt fakasztó és örökbefogadásra váró virágcsokrokba botolhatunk. A közterekre, parkokba kihelyezett virágcsokrokon egy kis kísérőkártya jelzi, hogy mely virágüzlet virágkötői állították össze az árválkodó szépséget, kinek köszönhető az önzetlen gesztus. A megtalált virágcsokrok ingyen elvihetők. A készítők örömmel veszik, ha az új gazdik visszajeleznek a virágok további sorsáról. A kísérőkártyán található címek bármelyikére elküldött fotó elismerés és méltó köszönet a virágkötő számára. A visszaérkező fotóval a mosoly körbeér, visszajut ahhoz, aki örömmel, szakértelemmel és lelkesedéssel készítette, hogy egy számára idegen embernek boldog perceket szerezzen.

A rendhagyó kezdeményezéssel a virágkötők azt szeretnék üzenni a világnak, hogy a virág és a mosoly mindenkinek jár, általuk lesznek szebbek a mindennapok. Sokszor természetesnek vesszük szeretteink gondoskodását, barátaink támogatását és elfelejtjük megköszönni azt egy aprósággal, egy virággal és egy mosollyal. Tegyünk ellene, hogy ez ne így legyen!

Virágot egy molyosért! Fogadj örökbe egy virágcsokrot és érjen körbe a mosoly!

További részletek az esemény hivatalos honlapján:

http://viragotegymosolyert.hu/

és Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/events/1598087550512284/

Sikeres virágcsokor vadászatot kívánok!

0 Tovább

Ők nyerték a kaktusz kiállítás páros belépőit

Megtörtént a sorsolás, itt vannak az eredmények.

kaktusz kiállítás páros belépőjegyeiért folyó játék kérdésére mindenki helyes választ adott: az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz.

A szerencsés nyertesek:

Wolf Márta

Szentiványi Miklósné

Pertl Ferencné

Pajorné Kiss Edit

Mezei Jánosné

A nyerteseket a megadott email címen értesítem a nyeremény átvételéről.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

A több napos rendezvény során ismeretterjesztő előadások és szaktanácsadás is várja a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen a pampák bebarangolása. A kiállításon a hazai kaktuszkertészetek legjava is jelen lesz izgalmas és változatos növénykínálatukkal.

Időpont:  2016. május 20-22., minden nap 9-17-ig
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.
Részletek a www.kaktuszgyujtok.hu oldalon.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Nyerj páros belépőt a kaktusz kiállításra!

Mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete május 20-21-22-én az ELTE Füvészkertben háromnapos kiállítására és vásárára. Az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz. Most egy kérdés megválaszolásával páros belépőjegyet nyerhetsz!

A kaktuszokról legtöbben tüskés gumókra asszociálunk, amelyeket ötödik osztály tájékán elkezdtünk szenvedélyesen gyűjteni, ám körülbelül két héttel később rájuk untunk; és az óta is a nagyi nappalijának két ablaktáblája között léteznek, túlélve mindent, szépen, lassan, komótosan növekedve.

A kaktuszok azonban ennél jóval több figyelmet - és gondoskodást - érdemelnek, a mostani kiállítás pedig azt is megmutatja, milyen fantasztikus kincseket rejt ez a nem igazán kellően ismert növénycsalád.
Kiváló példa a kiállítás "kiemelt vendége", a Notocactusok nemzetsége. Ezek a déli kaktuszok a messzi Dél Amerika - Uruguay, Argentína, Paraguay és Brazília területéről származnak, ahol a végtelen pampákat díszítik. Igen, díszítik - hiszen ezek a növények 6-8cm virágátmérőjű, gyönyörű, színpompás virágaikkal ékesítik a pusztákat, a sárga különböző árnyalataiban, rózsaszínben vagy vörösben tündökölnek.

Nagyságuk elérhet egy kisebb sárgadinnye méretet, középtöviseik egyenesek, szaru színűek vagy barnásak.  Ezek a növények védelmét szolgálják, amire szükség is van az élőhelyen, ugyanis a Dél- Brazil államok pampáin több tízezer Angus hús marhát legeltetnek a helyi farmerek, melyek a világ egyik legkiválóbb marhahúsát adják! Azonban az Angusok és a kaktuszok jól megférnek egymással, a tövises növénycsodákat a legelő csordák messzire elkerülik, és tisztelik a kaktusz töviseket. Az utóbbi időben a farmerek is rájöttek, micsoda érték rejlik a pompásan virágzó kaktuszokban, a puszták kitartó, ellenálló virágoskertjében, és kövekkel kerítik körül komolyabb telepeiket.

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezvényén a Notocactusok mellett több száz kaktuszfaj tüskés oszlopai, gömbjei, liánok és kavicsok, pozsgások, tillandsiák és más szárazságtűrő növények is láthatóak lesznek. 

A több napos rendezvény során ismeretterjesztő előadások és szaktanácsadás is várja a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen a pampák bebarangolása. A kiállításon a hazai kaktuszkertészetek legjava is jelen lesz izgalmas és változatos növénykínálatukkal.

Időpont:  2016. május 20-22., minden nap 9-17-ig
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.
Részletek a www.kaktuszgyujtok.hu oldalon.

0 Tovább

Mire jó a meztelen kertészkedés?

Idén már 12. alkalommal rendezték meg a Meztelen Kertészkedés Világnapját. A pucér kertészkedés hívei természetközeliség intenzívebb megélésével magyarázzák a különös hóbortot.    

kertészkedés

A Meztelen Kertészkedés Világnapjának (angolul a World Naked Gardening Day, röviden WNGD) hivatalos honlapja is van, ahol fotókkal és meggyőző mondatokkal népszerűsítik a ruhátlan kertészkedést.

kertészkedés

A ma embere számára a kertészkedés nem a megélhetést szolgálja, egyre inkább egy hobbi. Egy egészséges szenvedély, ami nemcsak örömforrás, de hasznos is és többnyire sikerélménnyel párosul. Bár csendes kikapcsolódást a négy fal között is találhatunk, a természetben végzett fizikai munkának számos jótékony hatása is van. Az egész napos ülőmunka, a városi zaj után jól esik a frissebb levegőn, egészséges napsütésben végzett fizikai munka. A kerti teendők többnyire  sikerélménnyel kecsegtetnek, akár haszon-, akár díszítő értékkel bíró növényeket nevelünk. A növénygondozást gyakran terápiaként is ajánlják, különösen időseknek, betegeknek és még mozgássérülteknek is. 

A kertészkedés többniyre nem magányos tevékenység, gyakran együtt végzik a családok, barátok a kiskertben vagy a nagy városkban egyre népszerűbb közösségi kertekben. A közös kerti munkák jó alkalmat adnak arra is, hogy a gyerekeket kirángassuk a számítógép, a Tv elől és közös élményeket szerezve akár komoly témákat is megbeszéljünk. A kertészkedéssel szórakoztatva, játékosan nevelhetünk.  A természet titkainak felfedezésével egyidejűleg fejlődik a gyerekek kézügyessége, szín- és formafelismerő képessége, szaglása, tapintása. Az elvetett apró mag gondozása felelősségtudatra nevel és sikerélményt okoz. A saját magunk által nevelt zöldségek, gyümölcsök íze felülmúlhatatlan. A frissen szedett termés zamata össze sem hasonlító a heteket utazó, kényszerérő, génmanipulált zöldségekével.

Mivel ad többet a meztelen kertészkedés?

A nudizmust és a kertészkedést ötvözők álláspontja szerint a pucér kertészkedés sokkal többet ad, mint a ruhában végzett kertgondozás. Az irányzat követői elsősorban viccesnek tartják a fesztelenül, szabadon végzett kerti munkákat. Örömet lelnek a közös tevékenységben, a teljes meztelenség pedig segíti átérezni, hogy mi emberek is a természet szerves részei vagyunk. A ruháitól megszabadult ember közelebb kerül az anyaföldhöz és visszanyúlik a gyökerekhez. Olyan szabadnak és boldognak érzi magát, mint Ádám és Éva az édenkertben.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Balkon aranya Pályázat Budapestieknek

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium a 2016. évben, immáron negyedik alkalommal hívja fel Budapest lakosait, hogy kertészkedjenek otthon, „zöldítsék” környezetüket! Ezzel hozzájárulnak egy mentálisan és fizikálisan egészségesebb város létrehozásához, valamint értékes ajándékokat nyerhetnek!

balkonzöldítés Balkon Aranya Pályázat 2016

Az eddig megszokott kategóriákon (balkon, párkány, gang) túl idén újabb kategóriával bővül a pályázat, lehetőséget adva arra, hogy aki teraszán, tetőteraszán szeretne kertészkedni, az is versenybe szállhasson!

A pályázati anyag most már angol nyelven is elérhető és a zsűrit is megnevezték már a pályázati kiírásnál.

A teljes magyar nyelvű pályázati kiírás elérhetősége:

http://balkonaranya.hu/data/balkonaranya2016.pdf

A pályázók fényképet készítenek a zöldíteni kívánt erkélyről, ablakpárkányról, gangról, teraszról eredeti állapotában. Megálmodják, majd elkészítik a növénykiültetéseket. Az elkészült művet szintén lefényképezik. A pályázati anyagokat a www.balkonaranya.hu oldalon található űrlapon tudják feltölteni. A benyújtási határidő után, a szakmai zsűri bírálata alapján, egy erre a célra megrendezett eseményen kiosztásra kerülnek a díjak kategóriánként és a különdíjak. 

balkonzöldítés Balkon Aranya Pályázat 2016

z eddigi gyakorlat szerint idén is egy, a Szakkollégium által felkért, szakértőkből álló zsűri dönt majd a díjakról. Az a megtiszteltetés ért, hogy engem is felkértek, legyek az ítészek egyike. Természetesen örömmel elvállaltam az elismerő felkérést.

A szakmai zsűri tagjai:

Vera Enzi

A University of Life Sciences-BOKU oktatója, a Green4Cities és az Európai Zöldtető és Zöldfal Szövetség munkatársa.

Dr. Fekete Szabolcs

A Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék, tudományos segédmunkatársa, dísznövény guru, balkon növény specialista.

Nagy Jucó (ez én vagyok :) )

Virágkötő és balkon blogger, népszerű blogjaival terjeszti a városi élet zöldítésének fontosságát és kimeríthetetlen tárházát.

Kardkovács Árpád

Korábbi nyertesünk, az eddigi években mindig fantasztikus pályázattal dicsekedhetett, munkásságát elismerte az összes Balkon Aranya programot látogató érdeklődő és a zsűri. (Ő az akinek a csodálatos Bougainvillea-s erkélyét és murvafürt nevelési tanácsait már én is megírtam.)

A pályázat kiírói szívesen fogadják a támogató adományokat, a részletekről itt olvashatsz:

http://balkonaranya.hu/data/balkonaranya_issue2016_hu.pdf

A Balkon Aranya pályázat egy olyan lehetőség, amivel csak nyerni lehet. A balkonkertészkedés sok örömöt tartogat, a szép környezet sugallta pozitív hangulatot és minőségibb életérzés kihat a mindennapjainkra is. Ha mindemellett még a szakmai zsűri elismerését is sikerül kivívni, az csak hab a tortán. 

A pályázat beadási határideje 2016. október, így még bőven van időd elkészíteni a pályázati anagot.


Ne hezitálj! Balkonzöldítésre és pályázatra fel!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Balkonzöldítésre fel! 

Csuda jó dolog, ha van egy kis erkélyünk, ahol szabadon kiélhetjük kertészkedési vágyunkat. Sokan azt gondolják, hogy sokkal egyszerűbb cserépben nevelni a növényeket, mint kertben gondozni. Ez azonban csak részben igaz. Összeszedtem, hogy kezdd el a balkonkertészkedést, hogy a siker sem maradjon el.

balkonzöldítés

Készülj fel, tervezz!

Ismerd meg az erkélyed adottságait, a tájolását és az uralkodó szélirányt. Ezek mind fontosak lesznek majd a balkonnövény választáshoz. legapróbb balkon is ezernyi lehetőséget kínál arra, hogy növényekkel benépesítsük. Határozott, jól átgondolt elképzelés segíthet, hogy igazán kellemes "második nappali" jöjjön létre. Érdemes egy kis időt szánni a tervezgetésére, hogy aztán önfeledten, elégedetten élvezhesd a lemenő napsugarait, a hajnali madárcsicsergést vagy épp a gőzölgő kávé zamatát.

Mindenek előtt talált ki a terasz funkcióját, hisz másként kell berendezni egy teraszt, ahol csak kávézgatni akarsz vagy ahol ruhákat is szárítasz. Nem mindegy az sem, hogy kutya, cica kényeztető lakhelyéül is szolgál vagy esetleg gyermekbarát balkonra van szükséged. Legjobb, ha összeírod a kívánságaidat. Ebben a szakaszban, merj nagyot álmodni, írd össze a vágyaid. Pár nap múlva térj vissza a listára, vedd számba a lehetőségeket és döntsd le a korlátokat

Információszerzésre nagyon jók a kertészkedős Facebook csoportok is, ahol a kérdéseid is felteheted és hasznos tanácsokat kaphatsz tapasztalt hobbi kertészektől.

Tervezz nyugodtan bármit a balkonra, ehhez ingyenes balkontervező programokat is találsz az interneten. A nyári hőségben jól jöhet egy kis árnyékolás vagy egy hűsítő csobogó

 

Légy mértékletes és türelmes!

Ne gondold, hogy rögtön elsőre sikerül majd a legmegfelelőbb növényeket megtalálnod. Ne akard rögtön az összes kedvenc virágodat beszerezni és egy fajtából csak 2-3 tövet vásárolj csak. Tapasztald meg, mi érzi jól magát az erkélyeden, minek tudod az igényeit teljes mértékben kielégíteni. Jövőre majd kisérletezhetsz újabb növényfajtákkal és a bevált fajtákból is nyugodtan vásárolhatsz nagyobb mennyiséget. Vedd figyelembe, hogy minél türelmesebb vagy, annál nagyobb lesz a siker. 

Vásárold meg az eszközöket!

Amire biztos szükséged lesz:

  • metszőolló,
  • locsolókanna,
  • gumi kesztyű,
  • ültető kanál,
  • virágládák,
  • cserepek.

Szerezd be a növényeket!

A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel az erkély valóságos édenné válhat. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növényválasztással minden évszakhoz találhatunk szépségeket, amik közelebb hozzák a természetet.

balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe, bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így érdemes megvárni a fagyosszenteket. Érdemes átgondolni, azt is, hogy a nem fagytűrő növényeket tudjuk-e majd valahol teleltetni, a téli vegetációs időszakban tárolni.

Nagyon sok minden múlik a növényválasztáson. Fontos ne csak a növény külső adottságaira (szín, habitus, stb) koncentráljuk, hanem  vegyük figyelembe a balkon méretét, fekvését, adottságait és a vásárolni kívánt növények igényeit. A csöppnyi virágok nem igazán mutatnak jól egy hatalmas térben, ahogy egy kis balkonra sem érdemes nagy szaniter növényt vásárolni. 

Az erkély adottságai is korlátok közé szorítanak bennünket. Más növények kellenek egy napos, egy félárnyékos és egy árnyékos balkonra. 

Az erkélyen sem kell lemondani az illatokról sem. Sok balkonon is nevelhető illatos növényt találunk és akár egy fűszertornyot is készíthetünk.

balkonzöldítés

Jó tervezgetést és megvalósítást kívánok!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Zöldülj velem!

Nagy Jucó - Virágutazó, a virágos vállalkozások marketingese A blogon Nagy Jucó hobbi kertészeknek és erkélyszépítőknek szóló virágos, környezettudatos gondolatait, tippjeit és ötleteit olvashatod.
Jó böngészést és vidám színpompát kívánok minden balkonra, teraszra, erkélyre, loggiara, franciaerkélyre és kiskertbe!
Nagy Jucó, a virágfelelős

Kattints, ha többet szeretnél tudni rólam!

Követők

Nagy Jucó

HTML