Ők nyerték a kaktusz kiállítás páros belépőit

Megtörtént a sorsolás, itt vannak az eredmények.

kaktusz kiállítás páros belépőjegyeiért folyó játék kérdésére mindenki helyes választ adott: az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz.

A szerencsés nyertesek:

Wolf Márta

Szentiványi Miklósné

Pertl Ferencné

Pajorné Kiss Edit

Mezei Jánosné

A nyerteseket a megadott email címen értesítem a nyeremény átvételéről.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

A több napos rendezvény során ismeretterjesztő előadások és szaktanácsadás is várja a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen a pampák bebarangolása. A kiállításon a hazai kaktuszkertészetek legjava is jelen lesz izgalmas és változatos növénykínálatukkal.

Időpont:  2016. május 20-22., minden nap 9-17-ig
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.
Részletek a www.kaktuszgyujtok.hu oldalon.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Nyerj páros belépőt a kaktusz kiállításra!

Mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete május 20-21-22-én az ELTE Füvészkertben háromnapos kiállítására és vásárára. Az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz. Most egy kérdés megválaszolásával páros belépőjegyet nyerhetsz!

A kaktuszokról legtöbben tüskés gumókra asszociálunk, amelyeket ötödik osztály tájékán elkezdtünk szenvedélyesen gyűjteni, ám körülbelül két héttel később rájuk untunk; és az óta is a nagyi nappalijának két ablaktáblája között léteznek, túlélve mindent, szépen, lassan, komótosan növekedve.

A kaktuszok azonban ennél jóval több figyelmet - és gondoskodást - érdemelnek, a mostani kiállítás pedig azt is megmutatja, milyen fantasztikus kincseket rejt ez a nem igazán kellően ismert növénycsalád.
Kiváló példa a kiállítás "kiemelt vendége", a Notocactusok nemzetsége. Ezek a déli kaktuszok a messzi Dél Amerika - Uruguay, Argentína, Paraguay és Brazília területéről származnak, ahol a végtelen pampákat díszítik. Igen, díszítik - hiszen ezek a növények 6-8cm virágátmérőjű, gyönyörű, színpompás virágaikkal ékesítik a pusztákat, a sárga különböző árnyalataiban, rózsaszínben vagy vörösben tündökölnek.

Nagyságuk elérhet egy kisebb sárgadinnye méretet, középtöviseik egyenesek, szaru színűek vagy barnásak.  Ezek a növények védelmét szolgálják, amire szükség is van az élőhelyen, ugyanis a Dél- Brazil államok pampáin több tízezer Angus hús marhát legeltetnek a helyi farmerek, melyek a világ egyik legkiválóbb marhahúsát adják! Azonban az Angusok és a kaktuszok jól megférnek egymással, a tövises növénycsodákat a legelő csordák messzire elkerülik, és tisztelik a kaktusz töviseket. Az utóbbi időben a farmerek is rájöttek, micsoda érték rejlik a pompásan virágzó kaktuszokban, a puszták kitartó, ellenálló virágoskertjében, és kövekkel kerítik körül komolyabb telepeiket.

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezvényén a Notocactusok mellett több száz kaktuszfaj tüskés oszlopai, gömbjei, liánok és kavicsok, pozsgások, tillandsiák és más szárazságtűrő növények is láthatóak lesznek. 

A több napos rendezvény során ismeretterjesztő előadások és szaktanácsadás is várja a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen a pampák bebarangolása. A kiállításon a hazai kaktuszkertészetek legjava is jelen lesz izgalmas és változatos növénykínálatukkal.

Időpont:  2016. május 20-22., minden nap 9-17-ig
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.
Részletek a www.kaktuszgyujtok.hu oldalon.

0 Tovább

Mire jó a meztelen kertészkedés?

Idén már 12. alkalommal rendezték meg a Meztelen Kertészkedés Világnapját. A pucér kertészkedés hívei természetközeliség intenzívebb megélésével magyarázzák a különös hóbortot.    

kertészkedés

A Meztelen Kertészkedés Világnapjának (angolul a World Naked Gardening Day, röviden WNGD) hivatalos honlapja is van, ahol fotókkal és meggyőző mondatokkal népszerűsítik a ruhátlan kertészkedést.

kertészkedés

A ma embere számára a kertészkedés nem a megélhetést szolgálja, egyre inkább egy hobbi. Egy egészséges szenvedély, ami nemcsak örömforrás, de hasznos is és többnyire sikerélménnyel párosul. Bár csendes kikapcsolódást a négy fal között is találhatunk, a természetben végzett fizikai munkának számos jótékony hatása is van. Az egész napos ülőmunka, a városi zaj után jól esik a frissebb levegőn, egészséges napsütésben végzett fizikai munka. A kerti teendők többnyire  sikerélménnyel kecsegtetnek, akár haszon-, akár díszítő értékkel bíró növényeket nevelünk. A növénygondozást gyakran terápiaként is ajánlják, különösen időseknek, betegeknek és még mozgássérülteknek is. 

A kertészkedés többniyre nem magányos tevékenység, gyakran együtt végzik a családok, barátok a kiskertben vagy a nagy városkban egyre népszerűbb közösségi kertekben. A közös kerti munkák jó alkalmat adnak arra is, hogy a gyerekeket kirángassuk a számítógép, a Tv elől és közös élményeket szerezve akár komoly témákat is megbeszéljünk. A kertészkedéssel szórakoztatva, játékosan nevelhetünk.  A természet titkainak felfedezésével egyidejűleg fejlődik a gyerekek kézügyessége, szín- és formafelismerő képessége, szaglása, tapintása. Az elvetett apró mag gondozása felelősségtudatra nevel és sikerélményt okoz. A saját magunk által nevelt zöldségek, gyümölcsök íze felülmúlhatatlan. A frissen szedett termés zamata össze sem hasonlító a heteket utazó, kényszerérő, génmanipulált zöldségekével.

Mivel ad többet a meztelen kertészkedés?

A nudizmust és a kertészkedést ötvözők álláspontja szerint a pucér kertészkedés sokkal többet ad, mint a ruhában végzett kertgondozás. Az irányzat követői elsősorban viccesnek tartják a fesztelenül, szabadon végzett kerti munkákat. Örömet lelnek a közös tevékenységben, a teljes meztelenség pedig segíti átérezni, hogy mi emberek is a természet szerves részei vagyunk. A ruháitól megszabadult ember közelebb kerül az anyaföldhöz és visszanyúlik a gyökerekhez. Olyan szabadnak és boldognak érzi magát, mint Ádám és Éva az édenkertben.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Balkon aranya Pályázat Budapestieknek

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium a 2016. évben, immáron negyedik alkalommal hívja fel Budapest lakosait, hogy kertészkedjenek otthon, „zöldítsék” környezetüket! Ezzel hozzájárulnak egy mentálisan és fizikálisan egészségesebb város létrehozásához, valamint értékes ajándékokat nyerhetnek!

balkonzöldítés Balkon Aranya Pályázat 2016

Az eddig megszokott kategóriákon (balkon, párkány, gang) túl idén újabb kategóriával bővül a pályázat, lehetőséget adva arra, hogy aki teraszán, tetőteraszán szeretne kertészkedni, az is versenybe szállhasson!

A pályázati anyag most már angol nyelven is elérhető és a zsűrit is megnevezték már a pályázati kiírásnál.

A teljes magyar nyelvű pályázati kiírás elérhetősége:

http://balkonaranya.hu/data/balkonaranya2016.pdf

A pályázók fényképet készítenek a zöldíteni kívánt erkélyről, ablakpárkányról, gangról, teraszról eredeti állapotában. Megálmodják, majd elkészítik a növénykiültetéseket. Az elkészült művet szintén lefényképezik. A pályázati anyagokat a www.balkonaranya.hu oldalon található űrlapon tudják feltölteni. A benyújtási határidő után, a szakmai zsűri bírálata alapján, egy erre a célra megrendezett eseményen kiosztásra kerülnek a díjak kategóriánként és a különdíjak. 

balkonzöldítés Balkon Aranya Pályázat 2016

z eddigi gyakorlat szerint idén is egy, a Szakkollégium által felkért, szakértőkből álló zsűri dönt majd a díjakról. Az a megtiszteltetés ért, hogy engem is felkértek, legyek az ítészek egyike. Természetesen örömmel elvállaltam az elismerő felkérést.

A szakmai zsűri tagjai:

Vera Enzi

A University of Life Sciences-BOKU oktatója, a Green4Cities és az Európai Zöldtető és Zöldfal Szövetség munkatársa.

Dr. Fekete Szabolcs

A Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék, tudományos segédmunkatársa, dísznövény guru, balkon növény specialista.

Nagy Jucó (ez én vagyok :) )

Virágkötő és balkon blogger, népszerű blogjaival terjeszti a városi élet zöldítésének fontosságát és kimeríthetetlen tárházát.

Kardkovács Árpád

Korábbi nyertesünk, az eddigi években mindig fantasztikus pályázattal dicsekedhetett, munkásságát elismerte az összes Balkon Aranya programot látogató érdeklődő és a zsűri. (Ő az akinek a csodálatos Bougainvillea-s erkélyét és murvafürt nevelési tanácsait már én is megírtam.)

A pályázat kiírói szívesen fogadják a támogató adományokat, a részletekről itt olvashatsz:

http://balkonaranya.hu/data/balkonaranya_issue2016_hu.pdf

A Balkon Aranya pályázat egy olyan lehetőség, amivel csak nyerni lehet. A balkonkertészkedés sok örömöt tartogat, a szép környezet sugallta pozitív hangulatot és minőségibb életérzés kihat a mindennapjainkra is. Ha mindemellett még a szakmai zsűri elismerését is sikerül kivívni, az csak hab a tortán. 

A pályázat beadási határideje 2016. október, így még bőven van időd elkészíteni a pályázati anagot.


Ne hezitálj! Balkonzöldítésre és pályázatra fel!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Balkonzöldítésre fel! 

Csuda jó dolog, ha van egy kis erkélyünk, ahol szabadon kiélhetjük kertészkedési vágyunkat. Sokan azt gondolják, hogy sokkal egyszerűbb cserépben nevelni a növényeket, mint kertben gondozni. Ez azonban csak részben igaz. Összeszedtem, hogy kezdd el a balkonkertészkedést, hogy a siker sem maradjon el.

balkonzöldítés

Készülj fel, tervezz!

Ismerd meg az erkélyed adottságait, a tájolását és az uralkodó szélirányt. Ezek mind fontosak lesznek majd a balkonnövény választáshoz. legapróbb balkon is ezernyi lehetőséget kínál arra, hogy növényekkel benépesítsük. Határozott, jól átgondolt elképzelés segíthet, hogy igazán kellemes "második nappali" jöjjön létre. Érdemes egy kis időt szánni a tervezgetésére, hogy aztán önfeledten, elégedetten élvezhesd a lemenő napsugarait, a hajnali madárcsicsergést vagy épp a gőzölgő kávé zamatát.

Mindenek előtt talált ki a terasz funkcióját, hisz másként kell berendezni egy teraszt, ahol csak kávézgatni akarsz vagy ahol ruhákat is szárítasz. Nem mindegy az sem, hogy kutya, cica kényeztető lakhelyéül is szolgál vagy esetleg gyermekbarát balkonra van szükséged. Legjobb, ha összeírod a kívánságaidat. Ebben a szakaszban, merj nagyot álmodni, írd össze a vágyaid. Pár nap múlva térj vissza a listára, vedd számba a lehetőségeket és döntsd le a korlátokat

Információszerzésre nagyon jók a kertészkedős Facebook csoportok is, ahol a kérdéseid is felteheted és hasznos tanácsokat kaphatsz tapasztalt hobbi kertészektől.

Tervezz nyugodtan bármit a balkonra, ehhez ingyenes balkontervező programokat is találsz az interneten. A nyári hőségben jól jöhet egy kis árnyékolás vagy egy hűsítő csobogó

 

Légy mértékletes és türelmes!

Ne gondold, hogy rögtön elsőre sikerül majd a legmegfelelőbb növényeket megtalálnod. Ne akard rögtön az összes kedvenc virágodat beszerezni és egy fajtából csak 2-3 tövet vásárolj csak. Tapasztald meg, mi érzi jól magát az erkélyeden, minek tudod az igényeit teljes mértékben kielégíteni. Jövőre majd kisérletezhetsz újabb növényfajtákkal és a bevált fajtákból is nyugodtan vásárolhatsz nagyobb mennyiséget. Vedd figyelembe, hogy minél türelmesebb vagy, annál nagyobb lesz a siker. 

Vásárold meg az eszközöket!

Amire biztos szükséged lesz:

  • metszőolló,
  • locsolókanna,
  • gumi kesztyű,
  • ültető kanál,
  • virágládák,
  • cserepek.

Szerezd be a növényeket!

A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel az erkély valóságos édenné válhat. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növényválasztással minden évszakhoz találhatunk szépségeket, amik közelebb hozzák a természetet.

balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe, bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így érdemes megvárni a fagyosszenteket. Érdemes átgondolni, azt is, hogy a nem fagytűrő növényeket tudjuk-e majd valahol teleltetni, a téli vegetációs időszakban tárolni.

Nagyon sok minden múlik a növényválasztáson. Fontos ne csak a növény külső adottságaira (szín, habitus, stb) koncentráljuk, hanem  vegyük figyelembe a balkon méretét, fekvését, adottságait és a vásárolni kívánt növények igényeit. A csöppnyi virágok nem igazán mutatnak jól egy hatalmas térben, ahogy egy kis balkonra sem érdemes nagy szaniter növényt vásárolni. 

Az erkély adottságai is korlátok közé szorítanak bennünket. Más növények kellenek egy napos, egy félárnyékos és egy árnyékos balkonra. 

Az erkélyen sem kell lemondani az illatokról sem. Sok balkonon is nevelhető illatos növényt találunk és akár egy fűszertornyot is készíthetünk.

balkonzöldítés

Jó tervezgetést és megvalósítást kívánok!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább
12345
»

Zöldülj velem!

Nagy Jucó - Virágutazó, a virágos vállalkozások marketingese A blogon Nagy Jucó hobbi kertészeknek és erkélyszépítőknek szóló virágos, környezettudatos gondolatait, tippjeit és ötleteit olvashatod.
Jó böngészést és vidám színpompát kívánok minden balkonra, teraszra, erkélyre, loggiara, franciaerkélyre és kiskertbe!
Nagy Jucó, a virágfelelős

Kattints, ha többet szeretnél tudni rólam!

Ez van

Utolsó kommentek

Követők

Nagy Jucó