Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Videó a tavaszi orchidea kiállításról

A tavaszi orchidea kiállítás a megszokott magas színvonalon, különlegesen szép orchideákkal négy napon át ejtette ámulatba a tekintélyes számú közönséget.

Nézd meg a kiállítás legszebb fotóiból készített videót!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz

Orchidea locsolás kulissza titkai

Orchidea gondozási tippek elsőkézből

10+1 meglepő tény az orchideákról

Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát

0 Tovább

Nyerj belépőt a jövő heti orchidea kiállításra!

Az orchideák az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé váltak és ma már mindenkinek van, vagy volt már egy-két cserép orchideája az ablakpárkányon. Tartásuk egyszerű, könnyen és hosszú ideig virágoznak, a virágaik színesek, látványosak, ennek köszönhetik népszerűségüket. 

Az orchideák otthoni gondozása nem nehéz ugyan, de nem is annyira könnyű, mint egy átlagos szobanövényé. A Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán a látogatók megismerkedhetnek azokkal az orchideákkal, melyeket könnyen lehet lakásban tartani, és választ kaphatnak e gyönyörű növények tartásával kapcsolatos összes kérdésükre.

 

De addig is néhány "tuti" tipp, hogy orchideánk mindig egészséges és gyönyörű legyen, és ami a legfontosabb -  újra virágozzon:

  • Tegyük minél világosabb helyre az orchideát, ahol legalább naponta 2-3 órán keresztül éri a fény;
  • Télen ritkán, 7-10 naponta öntözzük, nyáron hetente kétszer;
  • A cserép alatt soha ne álljon a víz, mint a fokföldi ibolyáknál, és az orchidea közepébe se öntsünk vizet, mint például a broméliáknál;
  • A cserépben az ültetőanyag mindig legyen nedves, de soha ne túl vizes;
  • A bőséges virágzáshoz sok fényre van szüksége a növénynek, ezért tegyük világos helyre, vagy akasszunk fölé kb. 40 cm magasan növénynevelő lámpát. Ha a bimbók megsárgulnak és lehullnak, annak általában a fényhiány az oka;
  • Legalább kétévente ültessük át az orchideánkat speciális orchidea-ültetőanyagba, és új cserépbe;
  • A nappali és az éjszakai hőmérséklet között legyen néhány fokos különbség, ez megindítja a virágszárak fejlődését; 
  • Az orchideák számára fontos a légmozgás a levelek körül, de soha ne tegyük huzatos helyre a növényt;
  • Az orchideák a párás levegőt szeretik, ezért fontos, hogy legyen körülöttük néhány szobanövény, vagy egy szobai párásító készülék;
  • Rendszeresen tápozzuk az orchideánkat speciális orchidea-táppal, nyáron hetente, télen havonta egyszer. Az öntözővízhez adagoljunk virágzásindító tápot nyár közepétől tél elejéig.

A kiállításon a látogatókat a bel- és külföldi kereskedők virágzó orchideák hatalmas választékával várják.

Időpont: 2017.március 9-12-ig. Újra 4 nap!
Nyitva tartás a kiállítás minden napján:10 és 18 óra között.

www.orchideatarsasag.hu, vagy www.orchideakiallitas.hu

 

Nyerd meg az 5 páros belépő egyikét ide kattintva!

 

http://balkonada.hu/nyerj-paros-belepot-az-orchidea-kiallitasra/

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

 Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz

 Orchidea locsolás kulissza titkai

 Orchidea gondozási tippek elsőkézből 

 10+1 meglepő tény az orchideákról

 Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát

0 Tovább

Boldog Valentin-napot!

Február 14-e , a Valentin-nap a szerelemről, a szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. 

A Valentin a Bálint név angol megfelelője, így természetes, hogy a két nap egybe esik, de teljesen más hagyományokról van szóa kép név esetében. A Valentin-nappal együtt jár az ajándékozás, a képeslapküldés, míg a Bálint-napi népi babonák, jóslások között ilyet nem találunk.

A Bálint-napi babonák a farsangi időszakhoz és a tavaszváráshoz kapcsolódnak. A párválasztással kapcsolatos hagyományok a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját. Az almát, mint a termékenység egyik szimbólumát használták jóslásra. 

A Valentin-nap angolszáz szokás, ami a III. században élt püspöknek, Szent Bálintnak a legendájához köthető. Azonban csak a XIV. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt jelentsék be eljegyzésüket. Japánban és Dél-Koreában Valentin-napon csak a nők ajándékoznak kedvesüknek, amire a férfiak az ún. Fehér Nap keretein belül megrendezett válaszajándékozással felelnek.

 Valentin-nap tehát egy szentnek állít emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Az angolok viszont már 1446 óta ünneplik. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Hazánkban az 1990-es évek elején terjed el.

Az angolszász országokban ma is nagy divatja van az üdvözlőlap küldésének. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, bárki ingyen, gyorsan és egyszerűen felköszönthesse ismerősét ezen a napon, ezért itt a blogon létrehoztam a képeslapküldési lehetőséget.

Kattints és szerezz jó napot ismerőseidnek képeslapküldéssel:

http://balkonada.hu/kepeslapkuldes/

 Boldog Valentin-napot! virággal, képeslappal, mosollyal!

További olvasnivalók hasonló témában: 

2017-es Balkonada naptár ingyenes letöltéssel

Júlia erkélye Veronában

Szeretetcsokor, elismerés a kiemelkedőknek

0 Tovább

200.000 tulipánnal nyílt meg a tavaszi szezon Amszterdamban

Január harmadik szombatján – mint minden évben -, az idén is tulipánok százezrei díszítették fel Amszterdam híres központját, a Dam teret. A Nemzeti tulipán nap (National Tulips Day) rendezvénnyel hivatalosan is megnyitják a tavaszi szezont és egyúttal népszerűsítik a holland hagymás virágok termesztését.

Hollandia a tulipántermesztés fellegvára, a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a innen származik. A tulipán nem őshonos Hollandiában, csak a középkorban hódította meg Európát és ekkor került a szélmalmok földjére is.

A tulipánszezon ingyenes megnyitóján 500 termesztő 200.000 szál különböző színű és fajtájú tulipánját csodálhatták meg az érdeklődők. Délután pedig a szokásokhoz híven a hagymás növényeket szétosztották a látogatók között.

Köszönöm a fantasztikus fotókat Piet van Kampennek!

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Keukenhof, a világ legnagyobb tavaszi kertje

» Holland tulipán mezők, ahogy még nem láttad azokat

» Modurodam, a mosolygós holland miniváros

» Hollandia, ahol még az uralkodót is szeretik

» Varázslatos tulipánszőnyeg hódít Isztambulban

0 Tovább

A hóvirág lett az év vadvirága 2017-ben

A hetedik alkalommal meghirdetett Év vadvirága szavazáson szoros versenyben a hóvirág (Galanthus nivalis) diadalmaskodott. A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom hármasból a korai fehér szépségre szavaztak a legtöbben.


hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. 

A hóvirágot 2006-ban védetté nyilvánították, ezért a természetben nem szedhető, súlyos ezreket fizethet, aki a szabályt megszegi. Egy szál eszmei értéke 10.000 Ft. A védetté nyilvánítás nem azt jelenti, hogy otthon a kertben nem lehet hóvirágot termeszteni, vagy annak virágait leszedni. Hóvirág hagymát ősszel érdemes keresni a kertészeti áruházakban.

Sőt a virágüzletekben is hozzájuthatsz. Az itt árult virágok mind nemesített fajták, külön eladásra termesztik őket, tehát nem a védett természetből származnak. A virágüzletek megbízható forrásból szerzik be ezeket, számlájuk van róla, sőt bármily furcsán hangzik is, a hóvirágoknak útlevelük is van, hogy eredetüket igazolja. A virágboltban tehát legálisan beszerzett hóvirágokat találsz, amiket nyugodt szívvel megvehetsz, azok nem a természeti értékeink károsításából származnak. Piacon, utcai árusnál semmi garancia nincs arra, hogy legális virágot kapsz, azt inkább felejtsd el.

Magyarország legnagyobb hóvirágmezője 2,5 hektárnyi összefüggő területen az Alcsúti arborétumban csodálható meg. A 7 hóvirágfaj (pl. levantei, kikeleti, krími, bizánci )  24 fajtája egyedülálló látvány. 

További olvasnivalók hasonló témában: 

✿ Luxus vagonnal indul a felcsúti kisvasút

✿ Tavaszi virágmező a Kámoni Arborétumban

✿ Megvan az Év vadvirága 2015

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

0 Tovább

Zöldülj velem!

Nagy Jucó - Virágutazó, a virágos vállalkozások marketingese A blogon Nagy Jucó hobbi kertészeknek és erkélyszépítőknek szóló virágos, környezettudatos gondolatait, tippjeit és ötleteit olvashatod.
Jó böngészést és vidám színpompát kívánok minden balkonra, teraszra, erkélyre, loggiara, franciaerkélyre és kiskertbe!
Nagy Jucó, a virágfelelős

Kattints, ha többet szeretnél tudni rólam!

Követők

Nagy Jucó

HTML